Neringa FM

Naujienos

[:lt]Gabijos Grušaitės romano „Stasys Šaltoka: vieneri metai” pripažinimas Malaizijoje[:]

[:lt]

Rašytojos Gabijos Grušaitės romanas „Stasys Šaltoka: vieneri metai” (Leidykla „Lapas”) pasirodė vos daugiau nei prieš metus, o jau sulaukė ne vien Lietuvos, bet ir užsienio skaitytojų susidomėjimo. Šį rudenį pasirodė knygos vertimas į anglų kalbą – „Cold East”. Už jį sekmadienį Grušaitei Malaizijoje buvo įteiktas pagrindinis Penango literatūros festivalio prizas, kurį steigia Penango institutas ir jo leidžiamo žurnalo „Penang Monthly” redakcija.

 

„Penang Monthly Book prize” apdovanojimas yra teikiamas kasmet geriausiam romanui anglų kalba, kuris yra susijęs su Malaizija.

Komisijos teigimu, jie dar niekad neskaitė knygos, kuri taip gerai pagautų šiuolaikinio pasaulio fragmentiškumą. Komisiją šokiravo romane „Cold East” Grušaitės pateiktas Malaizijos aprašymas, kuris jiems nebuvo malonus skaityti, tačiau labai tikslus ir paliečiantis skaudžiausias šalies problemas. Komisija pabrėžė, kad Grušaitei prizas skirtas už labai tiksliai perteiktas antropologines detales ir skirtingus socialinių problemų pjūvius. Komisijos pirmininkas net rekomendavo romaną „Cold East” skaityti visiems tėvams, kad geriau suprastų savo suaugusius vaikus.

„Stasys Šaltoka: vieneri metai” – angliškai pasirodęs kaip „Cold East” (vertė Kipras Šumskas) – yra antrasis Gabijos Grušaitės romanas. Rašytoja septynerius metus gyveno Malaizijoje, kur rašė bei kuravo meno projektus, tad „PM Book prize 2018″ apdovanojimas jai yra labai svarbus: „Penangas man yra tarsi antrieji namai ir tai, kad komisija įvertino mano Malaizijos aprašymą kaip labai tikslų ir jiems artimą, man yra didžiausias komplimentas. Taip pat man, kaip rašytojai, yra labai smagu atrasti platesnį skaitytojų ratą nei vien kalbantys lietuviškai ir gera jaustis aktualiai ne tik savo šalies ribose.”

Romanas „Stasys Šaltoka: vieneri metai” atskleidžia šiuolaikinio trisdešimtmečio vidinę transformaciją, gilumines laimės ir prasmės paieškas gyvenimo paviršiuose ir žmogiškojo santykio trūkumą. Šio kūrinio aktualumas jau įvertintas Jurgos Ivanauskaitės premija, o šiemet kritikų komisijos išrinktas į Lietuvos Metų knygos penketuką.

Šiuo metu Grušaitė yra pakeliui į Niujorką, kur dalyvaus literatūros festivalyje New Literature from Europe, o su lietuvių skaitytojais susitiks LR konsulate.

Pirmąkart romanas anglų kalba „Cold East” pasirodė 2018 m. rugsėjį, jį išleido angliakalbė Malaizijos leidykla Clarity Publishing. Elektroninė knygos versija anglų kalba yra prieinama per Amazon. Kadangi romanas įgauna vis didesnį tarptautinį pripažinimą, prieš Kalėdas leidykla „Lapas” pristatys antrąjį angliškąjį „Cold East” leidimą, kuris bus platinamas Lietuvoje ir kitose Europos šalyse.

 

Neringa FM radijo interviu su Gabija Grušaite gyvai prieš du metus :

Leave a Reply