Neringa FM

Naujienos

Garbanotas Bosistas sugrįžta su nauju albumu, pagaliau!

Atsisveikinimas su vasara nuo šiol turi savo himną. „Last Summer’s Day“ – taip pavadinta nauja „Garbanoto Bosisto“ daina, kurią grupė kartu su muzikiniu klipu šiandien paleidžia į interneto platybes.

„Daina vartėsi galvoje ir ausyse kokius porą metų. Daug visokių mažų atsitikimų, susitikimų ir naktinių pašnekesių po truputį susidėjo į vieną krūvą. Gavosi daina apie vasarą, apie kalnų viršūnes, apie dienų viršūnes, apie draugus ir laukus, apie tiesas ir kasas“, – pasakoja grupės gitaristas Mantas Joneikis.
„Last Summer’s Day“ įrašas buvo patikėtas Snorre Bergerud iš „Ymir Audio“ studijos. Čia visas psichodelinio roko ketvertas – Mantas ir Šarūnas Joneikiai, Kipras Pugačiukas ir Mantas Augustaitis praleido 3 dienas. Jų metu įrašytas singlas – pirmasis po du metus trukusios „studijinės“ pauzės nuo albumo „Above Us“ pasirodymo 2015 m.

Grupės muzikinis klipas – taip pat pirmasis. „Sugalvojom, kad dar niekad neturėjom klipo, bet idėjos jam irgi neturėjom. Tegu tai bus ne klipai, o draugų padaryti vaizdai, pagal tai, kaip jie girdi dainą. Martynas Valius – geras mūsų draugas, davėm jam pirmajam ir neprašovėm. Jis darė, ką norėjo, bet padarė ir tai, ko norėjom mes, tik nemokėjom pasakyti. Ten viskas sudėta. Ir žmogus, ir žmonės, ir kalnai, ir judesys, ir baimė judėti, ir nerimas, ir žvilgsnis iš viršaus“, – klipo idėjos gimimą prisimena grupė.
Atrasti vaizdus ir sukurti klipą dainai „Last Summer’s Day“ režisierius Martynas Valius apsiėmė, kaip sako pats, dėl dviejų priežasčių: „pirmoji – kadangi mokausi kino režisūros, man reikėjo pagaminti klipą ir atsiskaityti muzikinio klipo scenarijaus paskaitoms. Antroji – tuo metu labai stipriai pats išgyvenau dalykus, apie kuriuos kalba dainos žodžiai.“
Pasak video kūrėjo, įdomiausia kuriant buvo surasti naują idėjinę plotmę, jungiančią vaizdą su daina ir jos idėja. Taip pat – ieškoti vaizdo medžiagos „Creative commons“ archyvuose.
„Pavyzdžiui, buvau pats nufilmavęs Šveicarijos kalnų kaimelį iš priešingo šlaito, reikėjo to miestelio varpinės stambaus plano, kurio neturėjau nusifilmavęs. Susiradau bičą, kuris filmuoja visus Šveicarijos varpinių bokštus, VISUS ir juos kolekcionuoja. Susirašėm, susipažinom, sutarėm kada gyvai susitikti“, – įspūdžiais dalinasi Martynas.

Oficialią savo kelionę „Last Summer’s Day“ klipas pradėjo trečiadienio vakarą Vilniuje. Čia, prieš patekdamas į kompiuterių ekranus, vaizdas keliavo po sostinės pastatų sienas bei barų televizorius. Krepšinio komentatorių balsus iškeisti į „Garbanoto Bosisto“ muziką ir sudalyvauti išankstinėje premjeroje sutiko daugelis Vilniaus vietų: nuo barų „Marsas“, „Peronas“, „The Great Tit“ iki Šiuolaikinio Meno Centro ir t.t.

Laisvo klipo premjeros formato mintis grupei kilo natūraliai: „galvojom, kad nenorim kažkokio labai rimto oficialaus pristatymo. Be to, barai gal visai tinka tai dainai – kai gerai pagalvoji, tokios truputį strigimo viečikės, bet kartu – ir vietos, kur visi užsukam, susitinkam su draugais, kažką šnekam ir kažką po to sugalvojam. Einant iš baro namo visai gerai galvojasi dainų tekstai. Toks trumpas, bet stiprus laikas savirefleksijai“.
Vasarą lankiusi festivalius, o neseniai iš mini-turo po Baltijos šalis grįžusi „Garbanoto Bosisto“ komanda jau gyvena darbiniais rudens tempais. Toliau repetuoja, studijoje įrašinėja naują albumą bei ruošiasi rudens koncertams.
Artimiausias jų – rugsėjo 15 d. Kauno jaunimo dienose, Kauno Rotušės aikšėje.

 

Daugiau grupės „Garbanotas Bosistas“ vaizdų ir garsų: https://www.facebook.com/garbanotasbosistas/

Leave a Reply